luni, 2 februarie 2009

Star Wars

Va place sa ganditi liber, fara frica represalii? Va place sa calatoriti liber in lume? Va place sa visati si sa stiti ca depinde de voi sa impliniti acele vise? Va place sa votati liber, fara teama? Va place sa aveti optiuni, chiar daca nu ideale, atunci cand votati? Va place sa aveti optiuni in general? Va plac internetul, televiziuea prin cablu, libertatea presei?

Star Wars ca facut toate astea posibile. Nu, nu m-am dus de tot cu pluta. Nu ma refer la geniala realizare a lui George Lucas. Ma refer la proiectul Star Wars. Stiati ca a existat/exista un astfel de proiect? Stiti ce inseamna? E simplu: un altfel de genialitate. 

Va aduceti aminte de Razboiul Rece? E perioada aia cand SUA si URSS erau cu cutitele pe masa si pregatite sa distruga viata pa Pamant, asa cum o stim, la o atingere de buton. Perioada in care lumea era impartita in "noi" si "ei"(fac abstractie de miscarea de nealiniere, sau "lumea a treia" care era un mare bullshit) iar "noi" eram de parte gresita a zidului. Va aduceti aminte de ea, asa e? Doua lucruri au dus la sfarsitul ei. Prima era ceva mai veche dar tot atat de geniala. Se numea "doctrina incercuirii" si spunea ca o putere de genul URSS nu trebuie infruntata in razboi deschis ci in razboaie pe fronturi secundare, trebuia izolata si tinuta sub presiune economica. A doua chestie era "Strategic Defense Initiative". Sau "Star Wars".

Ce era si ce a insemnat "Star Wars"? Va suna mai cunoscut termenul de "scut anti-racheta"? Asta era/e Star Wars. Bine, o va ganditi, dar ce treaba are scutul anti-racheta cu libertatea noastra de acum? Pai are, sigur ca are. 

Imperiul Tarist si, apoi, URSS-ul s-au bazat pe numar si nu pe calitate. Cand era vorba de soldati, dotari militare, ICBM-uri, rusii preferau cantitatea. La ei totul era brutal, functional si extrem de distructiv...si mult. Nimic sofisticat peste masura, nimic iesit din comun de spectaculos. Doar dimesiuni si numar. Ei, ce a facut Star Wars? A mutat lupta acolo unde URSS nu putea sa o sustina: in spatiu. Cand preconizezi ca o sa ajungi invulnerabil la cele mai periculoase arme ale adversarului, pastrandu-ti in acelasi timp capacitatea de a-l anihila, capeti, automat, un avantaj strategic(se termina epoca MAD-Mutual Assured Destruction). Cand, pe de alta parte, risti ca tot ce ai creat cu investitii imense sa devina inutil si stii in acelasi timp ca nu poti tine pasul intr-o astfel de cursa, ce faci? Intri in panica. Asta a facut si Star Wars cu URSS. A indus panica.

Panica indusa a creat nevoia de modernizare si reformare, de adaptare la conditiile preconizate de conflict. Modernizarea subita si gresit facuta a dus la "toamna natiunilor". Care a dus, putin mai tarziu, la dezmebrarea URSS. Voila. Eu raman cu doua chestii din lectia asta. 

Prima chestie e ca... pentru a avea parte de schimbare trebuie sa ai rabdare si sa faci pasii potriviti. A doua, la fel de importanta, e ca trebuie sa stii sa gestionezi schimbarea pe care ai indus-o. Cam atat. Interesanta lectie, nu?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Muse - Starlight