miercuri, 24 februarie 2010

The Good, The Bad And The Ugly

Nu, nu o sa scriu despre un film ci despre o legenda:). Si nu, nu despre filmul-legenda ci despre avionul legenda, Thunderbolt. P47 Thunderbolt a fost primul avion aliat care a reusit sa insoteasca bombardierele pana in Germania nazista in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Tot el a fost denumit "The Can Opener" de catre infanteristii americani pentru capacitatea sa de a distruge vehiculele de lupta germane, de la cele cu blindaj usor pana la tancurile grele, ca Tiger Mk1 si M2. Si in acest timp ramanand un formidabil avion de lupta aeriana. So, P47.

Si cam 30 de ani mai tarziu A-10 Thunderbolt. El e adevaratul urat. Deviza pilotilor de pe A-10 e:"Go Ugly Early". E vorba aici despre cel mai urat avion de atac la sol...probabil din toate timpurile. Are un tun urat in nas, are niste aripi care il fac sa para cocosat si care par ca nu ar prea face parte din avionul ala...adica...nu stiu, parca ar vrea sa se desprinda sau de parca ar sta sa cada. Urat. Motoarele sunt sunt dispuse foarte dubios si ele: se afla pe coada avionului si sunt complet descoperite...ugh. Mnu, nu de asta e unul dintre cele mai iubite avione americane in serviciu activ. E iubit pentru ca e unul dintre cele mai rezistente avioane, pentru ca desi e un avion de atac la sol se descurca si in lupte aeriene(in Primul Razboi din Golf a doborat avioane Mig 21 si Mig 23), pentru ca desi ramane fara rachete are tunul ala din bot care poate deschide un main battle tank inamic exact ca pe o cutie de conserve...E suficient? Nu? Avenger, tunul despre care va vorbeam e,in afara de o arma de o eficienta extrema, un instrument de teroare. Pilotii de Thunderbolt "irosesc" un numar de cartuse pe anumite iesiri doar pentru a speria adversarii, fara a-i rani sau ucide. Pur si simplu, se sperie de jucarica aia meseriasa si pleaca. Si da...au de ce sa se sperie.

Dar de ce sa fe mai iubit decat un avion mai nou sau mai frumos? Pai...ce face el e sa stea mai mereu aproape de trupe, sa le ofere sprijin aerian de proximitate, sa elimine obstacolele din calea acestora si sa le dea incredere, sa le aduca aminte ca e cineva acolo sus gata sa dezlantuie o mica furtuna de otel, plumb si uraniu saracit asupra inamicului. Ce poti sa-ti doresti mai mult de la un avion? Sa semene cu Tom Cruise? No, thanks, prefer sa stiu ca in spatele meu e o chestie care isi va face treaba de fiecare data cand voi avea nevoie, prefer sa stiu ca ma pot baza pe ceva sigur si ca acel ceva va fi acolo de fiecare data, la fel de folositor si de precis. So yeah, Go Ugly Early, 2028 and beyond. A da, si ca sa nu uit, din motive de echilibru, Avengerul lui Thunderbolt nici macar nu e in mijlocul botului, e pus stramb:).


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Muse - Starlight