joi, 20 noiembrie 2008

Care Mos Craciun?

Ma gandeam ieri la niste chestii. Poate ca e adevarat ca prostia e un dar sau poate ca e un dar numai cand te si falesti cu ea. Imi vine iarasi sa critic lipsa de aptitudini sau foamea guvernantilor dar sunt mult prea sictirit si pentru asta.

Dupa ce nenea Base a decis ca e cazul ca un presedinte de tara sa se dea cu Loganul, a sosit clipa ca si Nenea Moliceanu sa-si loveasca din nou copiii lui Frankenstein. Face el frumos taxa de prima inmatriculare, face, cu chiu cu vai, din taxa de prima inmatriculare taxa de mediu. Se gandeste(sau mai bine spus, il gandeste Comisia Europeana) sa schimbe formula taxei de mediu intr-una cel putin bizara. Bun. Ce face ieri onor Guvernul? Well... ce stie cel mai bine: isi taie, cu gratie, ce-i drept, scandura de sub picioruse. Cum? Simplu: anuleaza taxa de mediu pe timp de un an(evident, pe motiv de criza economica). Dar nu oricum. Daca taxa era si pana acum discriminatorie...a zis un nene sa o faca si mai si.

Nu o anuleaza pentru toate masinile, o anuleaza doar pt cele noi, cu capacitate cilindrica sub 2000 cmc. Nici nu ma pot gandi exact in cate feluri asta e o ineptie. In primul rand...contravine pricipiului enuntat de ACELASI Guvern pt taxa de mediu. Iepurasii de ei ziceau ca taxa descreste cu varsta masinii pt ca masinile mai vechi or sa fie mai putin timp in circulatie, deci, pe o logica tipic Vosganiana, or sa polueze mai putin decat cele noi.

Principiul era in sine imbecil. De ce? Pentru ca o masina noua, euro 5 sau euro 4 polueaza in, sa zicem, 15 ani cam cat una euro 2, la mana a doua, in 5 ani. Ce inseamna asta? Simplu: pe durata vietii ei normale sau chinuite o masina noua polueaza cam de doua ori mai putin ca un jaf adus de afara. Ehm...bun. Principiul era gresit. Ce au zis? Daca tot e gresit...nu ne permitem sa anulam taxa de tot, nu ne permitem sa pierdem taxa ca sursa de venit, nu ne permitem sa dam banii inapoi lumpeneilor care au platit taxa. Ce facem? Simplu: contrazicem principiul de baza al taxei, contrazicem si mai flagrant decat pana acum regulile de nediscriminare si suspendam taxa cam cum ne casuna noua.

Facem un calcul:). BMW are fix doua motorizari sub 2000 cmc. Mercedes are 3. Jaguar nu are decat una. Si aia euro 5, deci scutita oricum de taxare. Volvo are 4. Saab are doua. Daca ma gandesc la Crysler, e drept, masini americane, dar fabricate in UE, e nasol. Crysler are 1 mare si lata. PSA are cate? 6-7-8-9? Nissan-Renault are cate?...tot am asa? Da, cam asa. Na, as fi rau daca nu as spune ca toti constructorii mainstream sunt in aceasi situatie. Ideea e ca practic piata e impartita in doua prin noua masura. Semnalul e clar: va luat masini slabute si ieftine sau dati bani in plus Guvernului pt insolenta.




So...dragi vecini de spatiu Carpato-Danubiano-Pontic, noi suntem speciali. Faptul ca in mod normal baietii de la Comisie nu ar trebui sa accepte ineptia lui Calinel nu schimba masura in care ohordonanta asta e cretina. Nu schimba faptul ca suntem intr-o perioada in care criza e mai mult decat orice un lite-motiv, un nou roz. Criza e peste tot, in toate si in toti, criza e mare, e urata si ne papa daca nu facem ceva.

Bun, facem ceva, e totul in ordine, dar ce? Nemtii ce fac? Pai na, ei e mai prostii ashea. Vine Opel la ei si le cere 6-7 miliarde de euro. Se duce ditai delegatia de la Opel, de la mama lor, GM...in fine, alai mare alai, la Dna Cancelar. Si se roaga, o implora, cad toti in genunchi si cersesc neste miliarde de euro. Doamna se uita cu drag la ei, mai ca scapa o lacrima, da sa semneze garantia pe care o cereau baietii dar se uita intr-o parte, nu stiu exact care. Se uita la neste baieti care se numeste consilieri. Si baietii aia ii fac semn discret...sau mai putin discret: "nt nt nt cucoana. ce te apuca, ti-e prea bine? Sezi usurel ca mai ai neste baieti care face si ei masini...si deh, daca le dai astora, trebuie sa le dai si alora. Ai idee cam cat ar fi nota de plata per total? 40-50 de miliarde de euro. Asa ca mai bine pupa-i pe frunte si trimite-i unde-or vedea ei cu farurile lor". Si ce a facut tanti Cancelar? I-a pupat pe frunte. De ce? Pentru ca societatile private din Germania, desi fac parte dintr-un domeniu strategic, sunt societati private. Ce face "liberalul" Tariceanu? NIMIC liberal. Baga putin mana in buget ca sa dea unor baieti(printre care si el). Si asta pentru a e criza si trebuie si noi sa o ajutam cumva sa se adanceasca.



Concluzia mea? Daca asta e liberalism si guvernare... vreau la comunistii de nemti sau altii de felul lor. Si daca Mos Craciun de noiembrie aduce astfel de cadouri...prefer sa muncesc pana in decembrie ca sa miros bradul, sa ma joc cu cainele sa mananc "porcariile" facute de ai mei si sa ma gandesc departe.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Muse - Starlight