marți, 20 ianuarie 2009

Alpha

Astazi am gasit ceva. Am primit la munca un cadou. De fapt nu l-am primit chiar eu dar m-am bucurat si eu de el. E un fel de camera de procesare:). De fapt, pe numele lui, HP AlphaServer GS1280 X 64. Stiti ce e jucarica asta? Raw Power. Probabil cel mai puternic server individual creat pana in zilele noastre.

Sa va zic de el? Are 64 de procesoare Alpha EV 7z(pentru pasionati, ultima evolutie pe arhitectura Alpha 7, cu o frecventa nominala de 1300MHz), aici devine amuzant, 512 GB RAM si, din nou amuzant, spatiu de stocare de  18, 6 TB, pe doua hdd SCSI, evident, puse in RAID. Poseda si niste placi video, 16 din cate am inteles eu si e cam cel mai cool jucaroi pe care l-am vazut. Cand a fost lansat in 2003 costa cam cat o casa in Malibu( un estate mai mic): 420000$. Ce stie sa faca? Sa arda curent pe zi cam cat 20 de case normale pe saptamana, sa stea 24 de ore pornit daca ii tai curentul, sa ocupe un spatiu climatizat cam cat apartamentul meu (impreuna cu UPS-uri si external storage) si sa proceseze (liniste): cam cat 80-100 de calculatoare dotate cu cele mai noi procesoare Intel pentru piata civila( Core i7 955 Extreme Edition). Cum vi se pare pentru o arhitectura veche de mai bine de 10 ani si care a fost declarata nerentabila si tinuta in subdezvoltare de catre toti proprietarii ei? 







De ce am inceput sa scriu despre GS1280? Pentru ca mi-a adus aminte de doua chestii: nu intotdeauna calitatea e cea care conteaza si, uneori, calitatea te obliga sa o perpetuezi. Sa explic pe rand. Alpha a fost o generatie de procesoare produse de o firma(DEC) de care nu a auzit prea multa lume(scuzati cacofonia). In 1991 (cred) aveau un procesor la 150 si ceva de MHz pe cand Intel se bucura ca a atins 66 MHz. Dar nu asta conteaza. Important e ca pana in 2000 bateau la fund orice procesor de pe piata. Cu pana la 30% avans fata de cele de varf. Apoi au fost scrapped(mai mult sau mai putin). Nu pentru ca nu era cel mai bun procesor de pe piata, nu pentru ca era prea scump sau nu avea cautare. Nu. A fost srapped intreaga arhitectura, o sa radeti, pentru ca erau prea buni. Alpha avea potentialul de a deveni singurul procesor, cel putin de pe piata serverelor. Era atat de bun incat risca sa ucida tot ce inseamna procesor pe ce mai scumpa piata din IT. Pe piata in care iti arati cu adevarat muschii Alpha era rege si prea multi ar fi ramas fara munca. HP colabora cu Intel pt o noua arhitectura de procesor in momentul in care a cumparat Compaq, proprietarul licentei Alpha. Ce s-a intamplat mai apoi e deja istorie: HP nu a riscat o platforma atat de sigura si performanta fara un back-up, ba, mai mult, a trecut-o pe linie moarta, renuntand sa o mai dezvolte semnificativ. Repet, in momentul in care s-a luat decizia Alpha avea un avans de cel putin 30% in putere de procesare in fata urmatorului procesor ca performanta existent pe piata. Inca o mai are. In sens propriu Alpha nu si-a pierdut razboiul dar nici nu a fost lasat sa si-l castige. 

A doua explicatie, cea legata de calitatea care te obliga sa o perpetuezi e si mai simpla. HP a anuntat retragerea platformei in 2003, pentru 2006 si oprirea suportului pentru serverele pe platforma Alpha in 2011. Suntem, bine merci, in anul 2009. Serverele Alpha based sunt inca cele mai puternice masini de calcul pe segmentul lor, cele mai cautate si inca se vad sub bradul HP. 

Singurul pas care mai ramane de facut e recunoasterea greselii initiale si reinceperea dezvoltarii platformei. Dar pentru asta, anumiti oameni ar trebui sa accepte macar posibilitatea ca au gresit si ca gresesc, nu? Si cata putere iti trebuie sa faci asa ceva?!

6 comentarii:

  1. Am vrea noi sa mai comentam.."noi", adica fetele astea anonime "reloaded", dar nu ne pricepem la aparatura sofisticata...si nici nu lucram in bransa :) promitem insa, sa ne facem adresa de mail cat mai repede sa ne poti striga la catalog;)asta daca reusim sa nu te mai enervam cu comentariile ..sii, ne bucuram pt tine (de cadou)..paaa

    RăspundețiȘtergere
  2. @Anonim

    Astept cu nerbdare momentul in care "anonim" o sa se numeasca "Jim Bob John Mary Iris Autumn" sau orice alt nume, simplu sau compus, la care cineva se poate gandi.

    Pe de alta parte, nici eu nu lucrez in bransa, e doar o pasiune din vremea cand a avea un Commodore sau un HC 90 era o mare realizare, aceleasi vremuri cand Alpha si rudele lui erau de cateva ori mai puternice decat orice alt procesor.

    Si nu in ultimul rand, postarea era si despre altceva decat "aparatura sofisticata". Daca aveai curiozitatea sa cauti ceva despre arhitectura asta, gaseai, cred, si in cel mai prost articol princpilala ei caracteristica: simplitatea. Era ceva putin deghizat in "armura" tehinca: uneori, solutiile cele mai simple sunt si cele mai performante, bune etc. Ma opresc la atat.

    Yahoo, Gmail si alte cateva site-uri au reduceri: o adresa cost 5 minute si sub 200 de caractere

    RăspundețiȘtergere
  3. E impardonabila ignoranta mea, dar n am acum timp sa "sap" dupa informatii suplimentare, am de lucru " a lot" pana dimineata si sunt presata rau..luasem o pauza scurta si am aruncat doar un ochi sa vad ce ai mai scris si daca ai mai scris..impresionanta, oricum, "disertatia", ma voi documenta:)
    pe curand, Mary

    RăspundețiȘtergere
  4. @ "Mary"

    Imi place sarcasmul, inteleg si "mult"(exprimat de tine prin "<< a lot >>", considerat de mine o ironie la adresa mea, a felului meu de a ma exprima), nu sunt sigur ca ar trebui sa incerc sa traduc termenii tehnici din IT, nu consider nici macar un "referat" ce am scris aici, nu cred ca e cazul sa spun mai mult. Multumesc de comentariu

    RăspundețiȘtergere
  5. Cred ca intelegi perfect gresit sau esti prea sensibil (la ora asta)..nu era nici o intentie de ironie/sarcasm in "aprecierile" mele..nu mi as permite..sorry daca a iesit asa..nu citesc blogul(de un secol) doar ca sa fac bancuri (proaste) pe seama autorului..mai citesc, pt ca mi pasa. si pt ca te cunosc. bye

    RăspundețiȘtergere
  6. @ Anonim

    Eu, dupa cum vezi, te apelez cu "anonim" tocmai pentru ca nu stiu cine esti, deci nu te cunosc. Poate daca ai avea un nume ti-as intelege mai bine comentariile. Poate sunt "prea sensibil", poate sunt prea insensibil. Nici nu ma prea intereseaza cum ami sunt si cum nu, cat se poate de sincer.

    RăspundețiȘtergere

Muse - Starlight