luni, 12 ianuarie 2009

Cainesti


Cam asa as traduce eu Dogville. Ce e Dogville? E primul film dintr-o trilogie. Nu e o trilogie gen "Lord of The Rings". Eu o trilogie care se numeste "USA - Land of Opportunities" si, deocamdata, are doar doua episoade: "Dogville"(2003) si "Manderlay"(2005). Teoretic, al treilea film ar trebui sa apara anul asta si se numeste Wasington. Filme de autor, cu bugete mici si cu destul de putina expunere catre publicul larg.

Haideti sa va povestesc despre Dogville, filmul cu care mi-am petrecut eu noaptea.  L-ati vazut? E... interesant. Cel putin la fel de violent psihic si dureros ca si "Full Metal Jacket". De ce ai vrea sa vezi un astfel de film cand nu ai somn? Poate  ca sa te asiguri ca nici nu o sa-ti vina. 




Acum serios, sa incep sa va spun cate ceva despre film, sper ca nu destul incat sa-l ratati, daca nu l-ati vazut deja. In primul rand, ca un teaser, e un film facut intr-un studio fara decoruri, fara pereti, fara culori si cu multe desene pe podeaua studioului. Studioul e facut sa semene cu o sala de spectacol, cu o scena de teatru, asta fiind si ideea filmului: lumea e o scena pe care incercam cat mai bine sa ne ascundem slabiciunile si sa jucam cat mai bine roluri care nu sunt ale noastre. 

Povestea pare, la inceput, banala. Un oras de munte, uitat de lume, in care nu ajung stirile de fel, pe vremea cand gangsterii erau conducatorii de fapt ai USA, in care ajunge o tanara frumoasa care era urmarita(nu se stie sigur de cine si de ce). Oameni reticenti, o comunitate inchisa dar pura prin felul in care oamenii interactioneaza. Exista doar hinturi despre felul in care vor decurge lucrurile. 

Filmul e compus din noua capitole si un prolog. Capitolele sunt delimitarile unor indicii si tabloul e completat abia in ultimul capitol, cel care inchide povestea. 

Actorii sunt perfect alesi pentru rolurile lor iar Nicole Kidman, al carui fan nu prea sunt, e potrivita perfect rolului si e si frumoasa(de data asta). Despre ce e filmul? Va spun cuvintele cheie care imi vin mie in minte: normalitate, inselatorie, superficialitate, egoism, cinism, mediocritate, frustrari, incercari, esecuri si ilustrari. Atat. 

De ce sa vezi filmul asta noaptea, cand nu ai somn? Ma repet: actorii fac toti banii, scenariul e unul e unul imprevizibil, realizarea filmului si ideea pe care o transmite e corect si, mai presus de orice, e un film unic prin felul in care transmite senzatiile(lucreaza foarte mult cu mintea si mai putin cu ochiul, lucru extrem de rar in filmele zilelor noastre). 

De ce sa nu vezi "Dogville"? Pentru ca s-ar putea sa intelegi despre tine lucruri pe care nu le vrei intelese, pentru ca doare pe mai mult de durata sa, pentru ca s-ar putea ca de acum sa vrei sa vezi toate filmele lui Von Trier si pentru ca s-ar putea sa-ti creasca si mai mult frustrarile fata de mediul si felul in care traiesti. Indiferent care sunt astea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Muse - Starlight