marți, 6 ianuarie 2009

Cum sa-ti petreci noaptea

Am inceput sa nu mai pot sa dorm deloc. E foarte deranjant dar incerc sa vad daca e si o parte buna. Nu pot sa dorm ... poate pot sa folosesc si altfel timpul ala. Am folosit cateva metode care m-au facut sa ma simt mai mult sau mai putin bine. Ma gandeam sa fac o mini-serie de reeditari, in masura posibilitartilor, sa evaluez metodele si sa vad care e cea mai simpatica. 

Oricat de banal ar putea sa para, azi incepem cu vizionarea unui film. Sa explic de ce: filmele sunt de mai multe genuri. Pentru fiecare gen, cate o stare. Sau invers. In fine, ideea e ca... o sa evaluez cate un film din fiecare gen si incep cu "Full Metal Jacket" al lui Kubrick. Actiune, razboi, drama. Cam aici se incadreaza. Despre ce e vorba? Despre recruti in armata americana, de la intrarea in pregatiri pana... in mijlocul razboiului. Ce razboi? Evident, razboiul din Vietnam, singurul razboi care torureaza constiinta militara americana pana la delir.

 


Fara o distributie de zile mari, fara vedete de prima mana sau copii minune, "Full Metal Jacket" e o poveste rece, fara suflet, fara implicare si, aparent, fara sens. Daca moare un personaj in filmul asta, nu-ti pare rau. Nu resimti decat violenta mortii, inevitabilitatea ei. Nu moare nimeni surprinzator. Fiecare moarte e clar anuntata si foarte bine incadrata intr-o idee. Sau intr-un set de idei. Nu spun mai multe pentru ca e posibil sa vreti sa vedeti filmul. 

Argumente pentru a vedea un film ca "Full Metal Jacket" noaptea, cand nu aveti somn, sunt destule. Incepand de la starea meditativa pe care o induce si are pentru unii are efect tranchilizant:D si continuand cu lectia de istorie bruta pe care filmul o ofera: viata soldatului de rand in Vietnam, fara tactici militare, fara o cauza mareata, cu curve si bautura. Ca un mic spoiler, pretul clasic pentru "love you long time" era de 5 $. Cam 10-12$ in banii de acum. Destul de ieftin, tinand cont de faptul ca cererea era mult peste oferta. Tot un bun argument pentru a vedea filmul e simtul cinic al umorului, definitoriu pentru Kubrick. 

Argumente contra... depinde de stomacul fiecaruia: scene de violenta bruta, directa, fara sugestii. Fizica si psihica. Sangele nu e in exces dar apare de cate ori e nevoie pentru a exemplifica o idee, a pune punctul pe "i" intr-o anumita situatie...si asa mai departe. 

Una peste alta, un film care merita vazut. Evident, din punctul meu de vedere. Fiind prima evaluare... i-as acorda o nota de 8 din 10 ca modalitate de a petrece doua ore dintr-o noapte in care nu poti sa dormi. Ca film de razboi... presupun ca merita 10 si titlul de cel mai bun film de razboi pe care l-am vazut (si am vazut destule).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Muse - Starlight