marți, 16 decembrie 2008

8,9

M-am obisnuit sa aud ca Romania e pe primul loc la coruptie in Uniunea Europeana, pe primul loc la exportul de populatie sau forta de munca, Romania e pe primul loc la ratarea fondurilor Europene, Romania e pe primul loc din coada la numarul de kilometri de autostrada construiti, Romania e varza si ne-a scazut ratingul de tara, Romania e tara din UE unde gasesti cei mai multi oameni care traiesc sub limita saraciei. Romania e tara cu cea mai mare crestere economica din Uniunea Europeana. Romania este tara din Uniunea Europeana cu cel mai mare procent de morti in accidente rutiere. Stai asa. Ce era inainte de asta?

Romania este tara, din Uniunea Europeana, cu cea mai mare crestere economica. Si mai e ceva, cel putin la fel de important: Romania e tara din UE cu cea mai mare crestere a nivelului salariilor. Atentie, nu e o greseala, per total economie cresterea salariilor a fost de 21,2%. Bine, a crescut economica si au crescut si salariile. Nu as vrea sa trec atat de usor peste cifrele astea. Romania are o crestere economica de 10 ori mai mare decat media Uniunii. Nu, nu e o greseala, de 10 ori mai mare. Media Uniunii e de 0,9% crestere. Bine, sunt constient de faptul ca, si aici fac o comparatie plastica:D, diferenta de pret de la Mercedes la Lamborghini e semnificativ mai mare decat diferenta de la Logan la Mercedes. Adica e mult mai greu sa cresti cand ai deja o economie hyper dezvoltata. Atunci important e sa-ti pastrezi cotele de piata si sa nu scazi. 

Ma gandesc totusi ca in afara de economiile foarte smechere, ale celor 4 tari UE membre in G7, mai concuram si cu Polonia, tarile Baltice, Ungaria, Cehia, Slovacia, etc. Daca intre vechii membri UE si noi exista o diferenta clara(ma refer la membri fondatori ai UE, nu la Grecia:D sau Portugalia care traiesc numai din turism si delicatese) recuperam fata de cei noi. Criticii spun ca e din cauza slabei integrari in sistemul economiei globale. Eu nu stiu care e motivul. Sincer, nu am habar. Poate din cauza ca a continuat sa creasca sectorul constructiilor, a continuat sa creasca industria si au continuat sa creasca si serviciile. Poate pentru ca suntem cool sau poate ca nu.

Sunt totusi doua lucruri marunte, doua... greseli care mi-au placut la nebunie. Prima se refera la judecata conform careia cresterea mare a economiei a fost in primele doua trimestre iar apoi s-a oprit. Nu, nu e deloc asa. Cresterea de pe trimestrele 3 si 4 a fost mai mare decat cresterea de pe trimestrul 1. Mai mica decat trimestrul doi care, cu o crestere de 9,3%, e deja fabulos, dar mai mare decat pe trimestrul 1. Dar e ceva care pentru mine inseamna enorm. Citeam la mijlocul lunii noiembrie in The Economist un articol despre cresterle economice in perioade de criza. Si spuneau baietii aia doua chestii. Prima era ca economiile care cresc in perioade de criza sunt economiile sanatoase, bine structurate si care reprezinta in sine un ansamblu echilibrat, apropiat de auto-sustenabilitate. Cu alte cuvinte, suntem cool:D. A doua era faptul ca, prevedeau ei atunci, Romania o sa aiba " a record breaking as well as surprising growth rate of 8.85%" per total an 2008. Vedeti ceva diferit fata de titlul postarii? Nu, nu ma refer la faptul ca in titlu nu e pus %. Nu, nu am aproximat in plus. Romania are, conform datelor pentru semestrul 4 ale CE, o crestere per total an 2008 de 8,91%. Si ce conteaza 0,05-6%. Pentru moral:). Raportat la cresterea medie pt UE, de 0,9%, nu mai pare atat de putin, nu? E bine pentru moral sa auzi ca The Economist a ... cum se cheama asta... subestimat:D economia Romaniei, nu? 

Eu nu ma simt Praslea pentru datele astea. Promit sa ma simt Praslea la anul pe vremea asta daca o sa reusim cresterea de 3,75% prognozata de BNR pt 2009, an de varf al crizei. Deocamdata ma simt ca printul ala din 1001 de nopti, cu amendamentul ca la munca:).

I was born to love this song.



2 comentarii:

  1. Ce m-a uns la suflet postarea asta despre romanica noastra pentru tonusul ei bun. Bravo kiddo!

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu stiu ce-i cu kiddo dar ma bucur ca desi nu stiu pe cine, a uns pe cineva pe suflet postarea asta, ca de, vine Craciunul si e sezonul grasimilor ingerate...e bine ca unele ajung si pe suflet, nu numai pe solduri, abdomen si din astea:D

    RăspundețiȘtergere

Muse - Starlight